www.acorda.ro
Powered by Jaakov  
Home.Servicii.Pian si pianina.Acordeon.  Armoniu.Flaut.Oboi.Clarinet.Saxofon.Contact.

Akord

Home.Servicii.Pian si pianina.Acordeon.  Armoniu.Flaut.Oboi.Clarinet.Saxofon.Contact.

            1. AERISIREA - Pianele cat si pianinele  necesita o buna aerisire. Cel mai bine este sa asezati instrumentul in mijlocul camerei sau langa peretele locuintei care  pe partea cealalta se continua cu o alta camera. Daca este posibil evitati asezarea instrumentului langa un perete exterior unde conditiile atmosferice afecteaza calitatea tonala si sonoritatea.

            2. ATENTIE LA FERESTRE - Nu amplasati instrumentul la geam.Carcasa pianului este din lemn si de aceea trebuie protejat sa nu cada razele soarelui direct pe el, sa fie ferit de  umezeala si de schimbari bruste de temperatura. Daca nu aveti alt loc pentru instalarea instrumentului, trebuie sa evitati curentul de aer.

            3. ATENTIE LA CALDURA - Asezati pianul la distanta de sursele de caldura ca radiatoarele sau aerul conditionat. Aceste aparate pot dauna afectand sunetul sau  mecanismul pianului. Asigurati-va ca razele soarelui nu pot sa ajunga pe instrument.

            4. CONDITIILE BUNE GARANTEAZA UN SUNET BUN - La o temperatura  si  umiditate corespunzatoare a aerului, instrumentul  functioneaza cel mai bine si se obtine cel mai frumos sunet.

Ideal, umiditatea aerului pentru pian trebuie sa fie cca 50 – 60 %.

Pianul este fabricat din lemn, pasla, stofa si metal iar cea mai mare parte a pieselor sunt foarte fine, iar  daca  nu sunt bine intretinute se vor deteriora.

            5. CUM ESTE AFECTAT PIANUL DE UMEZEALA - Pasla, stofa, pielea, metalul si piesele de precizie din lemn  sunt fabricate cu o toleranta de 1/100 mm si sunt montate in partile cele mai delicate ale pianului  cum ar fi controlul ciocanelelor, de aceea sunt foarte  sensibile la umezeala.  Daca gradul de umiditate este prea ridicat conduce la ingreunarea miscarii ciocanelelor si deteriorarea calitatii sunetului, ruginirea pieselor metalice si afectarea touche-ului.

            6. CUM SA EVITATI UMIDITATEA EXCESIVA - Daca exista probleme de umiditate specificii zonei in care locuiti e bine sa cereti sfaturile unui specialist privind intretinerea pianului in astfel de conditii. Cand cerul este acoperit sau ploua  inchideti ferestrele si usile camerei in care se afla pianul. Nu uitati dupa ce ati cantat sa inchideti pianul. Husa care acopera instrumentul absoarbe umezeala cand vremea e ploioasa; e bine sa o scoateti cand e frumos afara sa o puneti la soare.

Trebuie sa tineti cont la fel  daca locuiti in  regiunile - in tarile cu ploi fecvente sau tari cu imiditate excesiva, pe coastele marii; - in vai, sau la piciorul colinelor; - in tinuturi cu canalizari defectuoase; - o locuinta de beton construita in mai putin de 2 ani; - in incaperile intunecate, umede indreptate catre nord.

            7. ATENTIE LA USCACIUNEA EXCESIVA - Daca un grad mare de umiditate ridica probleme, o uscaciune excesiva creeaza probleme pe de alta parte, fiind greu de obtinut  un climat artificial de umiditate. In regiunile cu uscaciune pianul poseda o umiditate suficient de mare pentru nu se produce vreo dauna. Cu toate acestea daca aerul este prea uscat  partile din lemn si pasla se micsoreaza.  In cazuri extreme placa de rezonanta  si alte piese din lemn care sunt imbinate prin lipire  se vor dezmembra, piesele se deformeaza usor, cuiele scapa si se deterioreaza acordajul pianului. Pentru a evita o uscaciune prea mare, puneti plante verzi sau utilizati un umidificator.

            8. EVITATI SCHIMBARILE BRUSTE DE TEMPERATURA - Cand o piesa rece este brusc incalzita, umezeala rezultata se va condensa si se va depune pe piesele de metal si pe corzile pianului, favorizand formarea ruginii. Pasla va absoarbe umezeala care va ingreuna miscarea articulatiilor si va afecta in final sunetul care va deveni infundat. De asemenea sa acordati atentie la oscilatiile bruste de temperatura din camera daca pianul se afla intr-o incapere rece  pe directia nord sau intr-o locuinta din beton in care ferestrele sunt inchise ermetic.

            9. AMPLASATI PIANUL ACOLO UNDE  ARE REZONANTA CEA MAI BUNA - Pianul se amplaseaza intr-o incapere in care acustica este buna si nu exista   decalaje ale sunetului sau ecou. Locul ideal pentru pian este acela unde toate sunetele sunt produse fidel, fara ecou.

           10. NU PUNETI NIMIC PE PIAN - Daca asezati obiecte grele, pot influenta sunetul sau pot aparea vibratii deranjante. Este placut un buchet de flori intr-o vaza, dar este riscant daca apa s-ar varsa din intamplare si ar patrunde in cutia cu mecanisme. Partile din metal ar putea rugini iar actiunea ciocanelelor din pasla  ar putea fi ingreunata. Exceptie ar putea face partiturile si un metronom Maehlzel.

           11. EVITATI CONTACTUL PIANULUI CU : - produse din plastic ( exceptand polietilena); - produse din vinilin; - produse continand alcool; - lichide cum sunt cosmeticele, insecticidele, aerosolii, diluantii de vopsele sau produse care au la baza fabricatiei petrolul

           12. ATENTIE LA PRAF - Praful ingreuneaza miscarea ciocanelelor si apar zgomote neplacute. Indepartati regulat praful de pe pian cu o carpa moale sau un pamatuf.

            13. CURATAREA PIANULUI - Tastele nu vor fi in nici un caz curatate cu alcool. Se va folosi o carpa moale iar in cazul murdariei  care se ia mai greu se va utiliza putin sapun cu o carpa moale bine stoarsa. Alte mijloace de curatare ar putea duce la zgarierea tastaturii pianului. Este recomandabil sa ne spalam bine pe maini inainte de a canta la pian. De asemenea nu se vor spala cu sapun partile lacuite ale pianului.

            14. ACORDAJUL SI REGLAJUL PIANULUI - Pianul este un instrument delicat care necesita o inspectare profesionala periodic. Sunt doua feluri  de interventii profesionale de care are nevoie pianul: acordajul si reglajul. Prin acordaj se intelege ajustarea fiecarei note prin intinderea corzilor. Fiecare coarda este intinsa la o forta de cca 90 kg, daca se detensioneaza se produce dezacordarea notelor. Corzile trebuie sa fie acordate o data sau de doua ori pe an cat si reglajul touche-ului, mecanicii pianului  si miscarea pedalelor. Este indispensabil pentru pian un acordaj si  reglaj bun. Performantele  pianului depind in mare masura de precizia reglajului.

             Acordajul si reglajul trebuie sa fie executate de un specialist.

Intretinere si amplasare

Jaakov Gelu

0724857231

jaakovgellu@yahoo.com

http://www.acordajepiane.ro

Bucuresti

Contact Servicii:

Telefon:

Email:

Web:

Sediu in: